Министер за животна средина и просторно планирање

Minister_Naser_NurediniНасер Нуредини е роден во Тетово, Северна Македонија. Тој се преселил во Виена како дете и бил едуциран во Виенската меѓународна школа, пред да го заврши своето високо образование во Обединетото Кралство.

Насер Нуредини ја изгради својата кариера во областа на финансиите во Лондон и Виена, најпрво како аналитичар, а потоа и како инвестициски менаџер за пазарите во Централна и Источна Европа.

Неговата главна цел во овој период беше да се привлечат квалитетни, чисти и зелени инвестиции во регионот во кој живее, при што го насочува своето прекугранично искуство  да биде мост помеѓу западниот и источниот дел.

Неговата посветеност за зелената економија допринесе да се оствари модерен пристап кон управувањето со животната средина, кој создава нови работни места, грижа за здравјето и долгорочна благосостојба на своите жители.

е-маил: KABINET-MOEPP@moepp.gov.mk

ОПШТИ ПОДАТОЦИ

Дата на раѓање: 23 Септември 1979
Место на раѓање: Тетово, Република Северна Македонија
Брачен статус:  Женет, татко на едно дете

РАБОТНО ИСКУСТВО

Април 2016 - Nuredini GmbH, Виена, Директор, Советник

Септември 2014 – Март 2016  Acquisitor ltd BVI and THAL Discretionary Fund BVI, Виена-Монако, Директор за Менаџирање на средства и стратешки инвестиции

Март 2013 – Јуни 2014  MKS Management, Виена-Фреибург, Консултант

Јули 2011 – Ноември 2012  ING Bank NV, Лондон, Директор за инвестиции на листирани коорпорации во пазарот на Источна Европа

Јули 2006 - Јули 2011 UniCredit CAIB UK Ltd./UniCredit Bank AG, Лондон, Заменик претседател за Менаџирање на инвестиции во Источна Европа

Декември 2005 - Јуни 2006 CAIB International Markets Ltd., Лондон, Аналитичар за истражување на пазар на капиталот за листирани финансиски компании и недвижности во Источна Европа

Март 2004 - Ноември 2005  B.P. Invest Consult, Виена, Аналитичар

ОБРАЗОВАНИЕ

1998 - 2002  University of Brighton, East Sussex, BA (Hons) in “International Business“, Велика Британија

2000 - 2001 Fachhochschule Mainz  “International Business“, Германија

1989 - 1998  Vienna International School  “International Baccalaureate”, Австрија

1986 - 1989  ОУ Сабидин Бајрами, Р. Северна Македонија

СОЦИЈАЛНИ ВЕШТИНИ И СПОСОБНОСТИ

Јазици течно: Албански, Англиски, Германски
Зборува: Српски


ОСТАНАТО

Член ФЦА на Обединето Кралство на Велика Британија

Член на Xetra, Eurex dhe Euronext

Организација на две хуманитарни активности како што се:  “St Anna Kinderspital” за борба против рак и друг фонд за деца со лимитирани способности.