Министер за животна средина и просторно планирање

nn

Насер Нуредини е роден во Тетово, Северна Македонија. Како дете се преселил во Виена и бил едуциран во Виенската меѓународна школа пред да го заврши своето високо образование во Обединетото Кралство.

Својата кариера во финансии, Насер ја изгради во Лондон и Виена, најпрво како аналитичар а потоа и како инвестициски менаџер за пазарите во Централна и Источна Европа. Неговата главна цел во текот на овој период беше привлекување на квалитетни, чисти и зелени инвестиции во неговиот крај, да го искористи своето прекугранично искуство да биде мост помеѓу западот и истокот.

Ова ја разбуди неговата страст за зелената економија – модерен пристап кон управувањето со животната средина, које создава работни места, истовремено грижејќи се за здравјето и долгорочната благосостојба на своите граѓани.

е-маил: n.nuredini@moepp.gov.mk

 

ОПШТИ ПОДАТОЦИ

Дата на раѓање: 23 Септември 1979
Место на раѓање: Тетово, Република Северна Македонија
Брачен статус:  Женет, татко на едно дете

 

РАБОТНО ИСКУСТВО

Април 2016 - Nuredini GmbH, Виена, Директор, Советник

Септември 2014 – Март 2016  Acquisitor ltd BVI and THAL Discretionary Fund BVI, Виена-Монако, Директор за Менаџирање на средства и стратешки инвестиции

Март 2013 – Јуни 2014  MKS Management,Виена-Фреибург, Консултант

Јули 2011 – Ноември 2012  ING Bank NV, Лондон, Директор за инвестиции на листирани коорпорации во пазарот на Источна Европа

Јули 2006 - Јули 2011 UniCredit CAIB UK Ltd./UniCredit Bank AG, Лондон, Заменик претседател за Менаџирање на инвестиции во Источна Европа

Декември 2005 - Јуни 2006 CAIB International Markets Ltd., Лондон, Аналитичар за истражување на пазар на капиталот за листирани финансиски компании и недвижности во Источна Европа

Март 2004 - Ноември 2005  B.P. Invest Consult,Виена, Аналитичар

 

ОБРАЗОВАНИЕ

1998 - 2002  University of Brighton, East Sussex, BA (Hons) in “International Business“, Велика Британија

2000 - 2001 Fachhochschule Mainz  “International Business“, Германија

1989 - 1998  Vienna International School  “International Baccalaureate”, Австрија

1986 - 1989  ОУ Сабидин Бајрами, Р. Северна Македонија

 

СОЦИЈАЛНИ ВЕШТИНИ И СПОСОБНОСТИ

Јазици течно: Албански, Англиски, Германски
Зборува: Македонски, Италијански, Српско-Хрватски


ОСТАНАТО

Член ФЦА на Обединето Кралство на Велика Британија

Член на Xetra, Eurex dhe Euronext

Организација на две хуманитарни активности како што се:  “St Anna Kinderspital” за борба против рак и друг фонд за деца со лимитирани способности.