Категорија: Соопштенија

Известување за изработка на нов Закон за управување со отпад

1. Назив на Министерството: Министерството за животна средина и просторно планирање Министерството за животна средина и просторно планирање во рамките на ЕУ Твининг Проект „Зајакнување на административните капацитети за спроведување на Рамковната Директива за отпад и директивите за посебните видови на отпад (пакување, батерии и отпад од електрична и електронска опрема)“ започна со изработка на… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 28.12.2017 год.

Во врска со член 2 од Наредбата за ограничување на увозот на супстанциите кои ја осиромашуваат озонската обвивка („Службен Весник на Република Македонија“ бр. 92/10,150/12) Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека количината за увоз на супстанции од Прилогот на горенаведената Наредба ќе биде ограничен на 22.948,8 кг за 2018 година. Увозот на… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 20.12.2017 год.

Министерството за животна средина и просторно планирање, Општина Липково и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), ве покануваат на одбележувањето на почетокот на градежните работи за регулација на Липковска Река. Настанот ќе се случи на 21 декември 2017 (четврток) со почеток во 10:00 часот во центарот на Липково. На настанот обраќање ќе имаат министерот… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 20.12.2017 год.

Ве информираме дека на 21 декември 2017 г. (четврток) заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули ќе се обрати на Форумот со академската заедница за можностите за намалување на загадувањето на воздухот предизвикано од греењето во домаќинствата. Форумот има за цел низ разговор со експерти да се разбијат митовите околу загадувањето на… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 18.12.2017 год.

Ве информираме дека заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули и постојаниот представник на Програмата за развој на Oбединетите Нации, Луиза Винтон, утре, на 19.12.2017, ќе ја отворат воведната работилница на проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“. Настанот ќе се одржи во хотел Bushi Resort & Spa, во Скопје, со почеток… Прочитај повеќе »

Прес МЖСПП: Временските услови се поволни за воздухот, но подготвеноста за итни мерки треба да биде на највисоко ниво

Министерството за животна средина и просторно планирање редовно и на дневна основа ги следи состојбите кои влијаат на квалитетот на воздухот и на здравјето на граѓаните. Иако според информацијата на Управата за хидрометеоролошки работи временската прогноза овие денови ќе биде поволна, апелираме до институциите да бидат подготвени во случај на надминување на прагот на дозволени… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 14.12.2017 год.

Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови на алармирање, рокови за постигнување на гранични вредности, маргини на толеранција за гранични вредности, целни вредности и долгорочни цели е објавена во Службен весник 183 од 14.12.2017.

Соопштение 14.12.2017 год.

Ве информираме дека министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки ќе се обрати на настанот за промоција на проектот „Изградба на пречистителна станица за отпадни води за Струмица“ кој ќе се одржи на 18 декември 2017 г. (понеделник) на локалитетот Сачево, Струмица со почеток во 10 часот. На настанот е најавено присуство на… Прочитај повеќе »

Известување за Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух

Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух Извештај од спроведени консултации со јавноста за предлог на уредбата за изменување и дополнување на уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух

Соопштение за јавноста 12.12.2017 год.

Ве информираме дека утре на 13 декември 2017 г. (среда) во 12 часот, просториите на Град Скопје министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов и амбасадорот на Франција во Македонија Кристијан Тимоние ќе потпишат Анекс на Меморандумот за разбирање за Студијата за финансирање и изградба и работа… Прочитај повеќе »