Соопштение за јавноста 08.08.2019 год.

Министерството за животна средина и просторно планирање и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ја поддржуваат кампањата за намалувањето на заканите од пожари во период на високи температури која ќе се одвива на целата територија на Републиката во организација на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС), а со поддршка на ЕВН.

za naslovna_kampanja_zastita od pozari

Целта на оваа кампања е да се делува превентивно и едукативно, преку подигнување на свеста на населението за сите можни ризици што пожарите ги носат како катастрофа, бидејќи влегуваме во таканаречен критичен период во годината за појава на пожари на отворен простор. Кампањата ќе се реализира преку едуцирање на населението за намалување на заканите од пожари со помош на едукативен прирачник и постери со чекори на заштита во случај на шумски пожари.

Сите совесни граѓани можат да пријават несакани појави на одговорните лица:

  • Министерство за животна средина и просторно планирање: Васка Стојановска 075 383 046
  • Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство: Назиф Сефер 070 409 968

Да ги следиме упатствата на Дирекцијата за заштита и спасување за совесно однесување во природа и да го заштитиме нашето зелено богатство.