НУРЕДИНИ: Нашата мисија е да предложиме и спроведеме мерки што водат до ниска емисија на јаглерод

Nuredini_KonferencijaМинистерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и амбасадорот Вук Жугиќ, координатор на ОБСЕ за економски активности и активности за заштита на животната средина ја отворија воведната конференција за проектот Зајакнување на одговорите на безбедносните ризици од климатските промени во Југо-источна Европа, Источна Европа, Јужен Кавказ и Централна Азија.

Конференцијата е посветена на зајакнување на процесот на регионална консултација за климатски промени и безбедност и е дел од проектот што има за цел да ги намали безбедносните закани поврзани со климатските промени во Југоисточна Европа, Источна Европа, Јужен Кавказ и Централна Азија, преку подигање на свеста, развој на капацитети и споделување на знаење во рамките на регионите, како и преку спроведување на мерки за адаптација кон климатските промени во најранливите географски области.

Во воведното обраќање министерот Нуредини ја истакна потребата за меѓународна соработка и инвестиции со цел да се избегнат можните сценарија предизвикани од климатските промени. Бидејќи се соочуваме со тројна криза: здравствена криза, можна економска криза и тековна климатска криза, Министерот ја истакна потребата за засилена внимателност, со оглед дека овој период треба да ни послужи како лекција.

„Ние мора да работиме заедно за да ги надминеме слабостите во нашето глобално општество. Прекините во ланецот на снабдување со храна предизвика аларми во многу делови на светот, и ова е она со што во иднина може да се соочиме многу често ако не преземеме акција за ризиците што ги предизвикуваат климатските промени. Нашата мисија е да предложиме мерки и политики кои ги намалуваат емисиите на јаглерод и ја зголемуваат одржливоста на нашата земја и регионот преку сеопфатен и транспарентен процес. Светот се менува на многу начини. Да научиме, да се прилагодиме, да ги направиме вистинските промени. Да создадеме безбедна иднина каква што ја сакаме. Заедно! “, заклучи министерот Нуредини.

Проектот се реализира како резултат на соработка на ОБСЕ со Европска Комисија и Австриската агенција за развој. Инаку ОБСЕ покрај климатските промени како важно прашање кое се дискутира на глобално, регионално и на национално ниво, преку специфични проекти се осврнува и на поврзаноста помеѓу климатските промени и потенцијалните влијанија врз безбедноста.

Capture