Категорија: Соопштенија

Информација во врска со кесите за транспорт на стоки

Законот за изменување и дополнување на Законот за управување со пакување и отпад од пакување, објавен во Службен весник на Република Македонија бр.6/2012 од 13.01.2012 година, беше донесен со цел да се спречи, односно да се намали штетното влијание врз животната средина предизвикано од прекумерната употреба на пластичните кеси кои претставуваат големо оптоварување на животната… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 26.12.2014 год.

Во сабота, 27 декември 2014 год., со почеток од 11.00 часот ќе се одбележи официјалното пуштање во употреба на системот за управување со отпадните води во с. Наколец, на брегот на Преспанското Езеро. По тој повод во посета на успешно завршениот проект ќе бидат министерот за животна средина и просторно планирање, г-дин Нурхан Изаири, постојаниот… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста

Одлука за спроведување стратегиска оцена за планскиот документ – Национална стратегија за биолошка разновидност со акционен план

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Ве известуваме дека министерот за животна средина и просторно планирање, Нурхан Изаири ќе присуствува и ќе се обрати на конференцијата на тема: „Управување со пакување и отпад од пакување – Како до исполнување на националните цели?“ која на 05.12.2014 година (петок), со почеток во 11:30 часот ќе се одржи во просториите на Стопанска комора на… Прочитај повеќе »

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Ве известуваме дека на 04.12.2014 година (четврток) министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, швајцарскиот амбасадор во РМ,  Н.Е. Стефано Лазарото и градоначалникот на о. Кочани Ратко Димитровски, во 11:00 часот, на локацијата Грдовски Орман свечено ќе го  пуштат во употреба новиот бунар за водоснабдување на Кочани, кој е прв целосно реализиран проект… Прочитај повеќе »

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Почитувани, Ве информираме дека министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири и градоначалникот на о. Дебар, Ружди Љата ќе се вклучат во акцијата „Ден на дрвото-засадија својата иднина“. На 03.12.2014г. (среда) во 11:30 часот, ќе засадат садници на местото викано Бадем, близу Дебарското езеро.

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Почитувани,   Ве информираме дека заменик министерот за животна средина и просторно планирање, м-р Стево Темелковски и градоначалникот на о. Демир Капија, Трајче Димитриев, ќе се вклучат во акцијата „Ден на дрвото-засадија својата иднина„. На 03.12.2014г. (среда) во 10:30 часот, ќе засадат садници локацијата  с. Прждево.

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Почитувани, Ве информираме дека државниот секретар за животна средина и просторно планирање, д-р Соња Лепиткова и градоначалникот на о. Кочани, Ратко Димитровски ќе се вклучат во акцијата „Ден на дрвото-засадија својата иднина“. На 03.12.2014г.(среда) во 09:45часот, ќе засадат садници во дворот на противпожарниот дом во Кочани.

Соопштение за јавноста

Ве информираме дека утре, на 28.11.2014г.(петок), во 12:00 часот, министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, заменик претседателот на Владата и министер за финансии Зоран Ставрески, шефот на делегацијата на ЕУ во Македонија Аиво Орав и градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески ќе ја посетат локацијата каде што се во тек градежни активности околу… Прочитај повеќе »

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ

Почитувани, Ве информираме дека утре, на 20.11.2014г. (четврток), во 14:00 часот, во  Универзитетот за Југоисточна Европа во Тетово, министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири ќе се обрати по повод одбележувањето на 13-годишнината од формирањето на Универзитетот и пуштањето во употреба на постројката за добивање на енергија од биомаса.