Yearly Archives: 2021

Нуредини во посета на општина Арачиново

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини при посетата на општина Арачиново оствари работна средба со градоначалникот Ридван Ибраими на која разговараа за предизвиците на новиот градоначалник во областа животна средина, како и за можностите за поддршка од страна на МЖСПП. Посебен акцент беше ставен на решавање на долгогодишниот проблем со отворениот канал,… Прочитај повеќе »

Информација за стапување на сила на обврската за наплата на кесите за носење стоки од новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување

Министерството за животна средина и просторно планирање ја потсетува јавноста дека од 1 декември 2021 г. (среда) стапува на сила на обврската за наплата на кесите за носење стоки од новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување. Овој Закон предвидува: – Се забранува пуштање на пластични кеси за носење на стоки на… Прочитај повеќе »

Нуредини: Нашата определба е да бидеме дел од Европа како прв климатски неутрален континент

Министерот Нуредини присуствуваше на настанот со кој на мошне иновативен начин се означи почетокот на новата кампања „ЕУ со ТЕБЕ“ фокусирана на Европскиот зелен договор, насловена: “Не постои резервна планета“ што ја промовираа шефот на Делегацијата на Европската Унија во државава Дејвид Гир и  вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров. Европскиот зелен договор е еден… Прочитај повеќе »