Yearly Archives: 2014

Пуштен во употреба Систем за управување со отпадни води во Преспанско Езеро

Денес 27 декември 2014 год., во с.Наколец на брегот на Преспанското Езеро официјалното беше пуштен во употреба Систем за управување со отпадни води кои се вливаат во ПрепанскотоЕзеро.            Истиот е резултат на завршениот проект на Министерството за животна средина и просторно планирање и општина Ресен со техничката поддршка на УНДП. Системот во употреба го пуштија… Прочитај повеќе »

Со предпристапните ЕУ фондови се реконструира и проширува канализационата мрежа во Прилеп

(28.11.2014г.) Денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, заменик претседателот на Владата и министер за финансии Зоран Ставрески, шефот на делегацијата на ЕУ во Македонија Аиво Орав и градоначалникот на Прилеп Марјан Ристески ја посетија локацијата каде што се во тек градежни активности за реализацијата на проектот „Реконструкција и проширување на канализационата… Прочитај повеќе »

Ќе се интензивира соработката со Кина во заштитата на животната средина

Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири оствари средба со кинескиот амбасадор во Р. Македонија, Н.Е. Cui Zhiwei, која имаше за цел меѓусебно информирање и координирање на заедничките активности во областа животната средина. Како заеднички став произлезе согласноста во најскоро време да се потпише на Меморандум за соработка меѓу двете држави во заштитата… Прочитај повеќе »