Ќе се чисти депонијата за цврст комунален отпад во Гевгелија

  Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Каја Шукова, оствари работна средба со директорот на ЈКП „Комуналец“ од Гевгелија Златко Зумров и претставниците на компанијата Building-Development Holding што го доби тендерот за затварање на депонијата за комунален цврст отпад во Гевгелија. На средбата се разговараше за временската рамката и динамиката за… Прочитај повеќе »

НУРЕДИНИ: Имаме план за декарбонизација и праведна зелена транзиција на економијата

Во организација Фондацијата Фридрих Еберт и Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко свест“ денеска се одржа онлајн средба за креирање патоказ за декарбонизација на државата на тема: „Праведна или „брза“транзиција во С.Македонија“. -    Во Национално утврдениот придонес кон Договорот од Париз, како држава поставивме цел до 2030 година да се постигне… Прочитај повеќе »

Обука на ренџери, чувари на националното природно богатство

На 10 и 11 јуни во хотел Скардус на Попова Шапка, како дел од идното заштитено подрачје, се одржа последниот модул од тренинг програмата, специфично дизајнирана според потребите за управување во заштитени подрачја, осмислена како обука за Ренџерите – чувари во заштитени подрачја. Со тренинг програмата се опфатени30-тина Ренџери – чувари во заштитени подрачја (лиценцирани… Прочитај повеќе »