Yearly Archives: 2018

Странски донатори ќе помогнат во реализација на Планот за чист воздух

Денеска во зградата на Владата на Република Македонија се одржа донаторска конференција со цел да се побара финансиска и техничка помош од меѓународните донатори во борбата против аерозагадувањето и спроведувањето на двегодишниот национален план со кој се очекува намалување на загадувањето за 50 проценти. Националните средства што се обезбедени од Буџетот не се доволни за… Прочитај повеќе »

„Климатските промени-реалност или илузија“

(07.12.2018г.) „Климатските промени-реалност или илузија“е темата на која денес претставниците на граѓанските здруженија разговараа со претставници на Министерството за животна средина и просторно планирање, Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) и Македонската академија на науки и уметности (МАНУ) кои работат на темата климатски промени. Настанот е организиран по повод одржувањето на глобалната Конференција за… Прочитај повеќе »

Основното училиште „Гоце Делчев“ во Долно Лисиче ќе се грее еколошки

(06.12.2018г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули го посети училиштето ОУ „Гоце Делчев“ во Долно Лисиче, каде што начинот на греење, наместо со нафта е заменет со био гориво (пелети). Во рамки на посетата, заменик министерот, заедно со градоначалникот на општина Аеродром , Златко Марин извршија увид на новиот котел… Прочитај повеќе »