Yearly Archives: 2017

Почна втората фаза за регулација на Липковска река

Денес во Липково, министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, Постојаниот претставник на УНДП Луиза Винтон и градоначалникот на Општина Липково Еркан Арифи го одбележаа почетокот на градежните работи од втората фаза на проектот за регулација на Липковска река. Проектот е дел од заедничките напори на Министерството за животна средина и просторно планирање… Прочитај повеќе »

Академската заедница важен дел на научно засновани политики за справување со загадувањето на воздухот

Денеска на универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип се одржа форум со академската заедница за можностите за намалување на загадувањето на воздухот предизвикано од греењето во домаќинствата. Панелисти на Форумот беа заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули, ректорот на Универзитетото Гоце Делчев од Штип Блажо Боев и проф. д-р Дејан Мираковски, а… Прочитај повеќе »

Започнува ЕУ проектот за подобрување на управувањето со заштитетните подрачја

Со одржувањето на воведната работилница и официјално започна проектот „Подобрување на управувањето со заштитените подрачја“. Проектот има за цел да ја подобри заштитата на природата и да промовира одржливо користење на природните ресурси, истовремено зголемувајќи ги институционалните капацитети, капацитетите на локалните самоуправи и граѓанските организации за управување и промовирање на заштитените подрачја и природните ресурси… Прочитај повеќе »