Yearly Archives: 2015

Изјава на министерот Изаири на прес конференцијата за состојбите со загадување на воздухот:

Согласно постојната состојба со квалитетот на амбиенталниот воздух кој што во одредени делови на Република Македонија особено во Скопје и Тетово, е забележано повеќекратно надминување на граничните вредности на ПМ 10 честичките во период подолг од 10 дена, Министерството за животна средина и просторно планирање, во рамките на своите ингеренции, а во соработка со ресорните… Прочитај повеќе »

Ќе се гради пречистителна станица за отпадни води во Струмица

(24.12.2015г.) Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев и директорот на ЈКП “Комуналец” – Струмица, Зоран Горгиев,денеска, во Скопје, го потпишаа договорот за спроведување на проектот „Изградба на пречистителна станица за отпадни води во општина Струмица”. Вкупната вредност на договорот за градба на овој инфраструктурен проект изнесува… Прочитај повеќе »

Македонија и Грција ќе соработуваат во заштитата на речните сливови

(18.12.2015г.) Денеска, во Атина беа одржани Третите експертски консултации помеѓу Република Македонија и Република Грција, во Специјалниот Секретаријат за води во рамките на Министерството за животна средина, енергетика и климатски промени. Македонската страна беше претставена од Министерството за животна средина и просторно планирање. За време на билатералната средба двете делегации повторно изразија волја за меѓусебна… Прочитај повеќе »