Yearly Archives: 2015

Владата донесе заклучоци и препораки во врска со аерозагадувањето

Владата на Република Македонија денеска (недела, 27 декември 2015 година) на вонредна седница расправаше во врска со зголеменото ниво на загаденост на воздухот, при што донесе повеќе заклучоци и препораки. Владата усвои заклучок со кој се препорачува на сите правни субјекти (работодавци) во Градот Скопје и Општината Тетово (каде беше констатирано дека во десет последователни… Прочитај повеќе »

ПРЕПОРАКИ

Во случај на надминување на концентрација на ПМ10 честички од 50 μg/m³ во пет последователни дена Министерството за животна средина и просторно планирање ПРЕПОРАЧУВА:

КРАТКОРОЧНИ МЕРКИ

Во случај на надминување на концентрација на ПМ10 честички од 100 μg/m³ во десет последователни дена Министерството за животна средина и просторно планирање ПРЕПОРАЧУВА, покрај почитување на препораките, релевантните институции во координација со локалните самоуправи да превземат активности за спроведување и на КРАТКОРОЧНИТЕ МЕРКИ: