НУРЕДИНИ: Го ставивме Студенчишко Блато под привремена заштита

Додека трае постапката за прогласување на локалитетот Студенчишко Блато за заштитено подрачје во категоријата парк на природата, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, согласно Законот за заштита на природата, донесе Решение за негова привремена заштита. Привремената заштита на подрачјето ќе се применува до денот на влегувањето во сила на Законот со кој… Прочитај повеќе »

Нуредини: Неопходна е поддршката на развиените земји за праведна транзиција на земјите во развој

Министерот Насер Нуредини денеска се обрати на првата сесија од Неформалниот состанок на министрите за животна средина на ЕУ во Љубљана, посветена на меѓународните климатски преговори и патот до COP26, при што ја презентираше зголемената национално определена амбиција за редукција на емисиите на стакленичките гасови за 51% до 2030 во споредба со 1991, односно нето… Прочитај повеќе »

НУРЕДИНИ: Вендинг машините се исчекор пред новите посилни обврски предвидени во новото законодавство за отпад

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини,  денеска заедно со ПАКОМАК, амбасадорката на Швајцарија и директорот на ВЕРО маркетите ја промовираше  долго очекуваната вендинг машини, која веќе од денеска граѓаните на Скопје можат да ја користат и да го одложуваат амбалажниот отпад, а за возврат да добиваат „зелени поени“ кои можат да ги… Прочитај повеќе »