Yearly Archives: 2021

ПОЈАСНУВАЊЕ ЗА ЗАБРАНАТА ЗА УПОТРЕБА НА ПЛАСТИЧНИ КЕСИ

Согласно Законот за управување со пакување и отпад од пакување од 1 декември 2021 година се забранува пуштање на пластични кеси за НОСЕЊЕ НА СТОКИза еднократна употреба на пазарот во Република Северна Македонија. Дозволено е пуштање на пазарот на територијата на државата само на биоразградливи кеси за носење на стоки што се произведени согласно пропишаните… Прочитај повеќе »

Правилник за стандардите за био-разградливост кои треба да ги исполнуваат кесите за носење на стоки, начинот на пуштање на пазар на биоразградливи кеси од страна на трговците, како и формата и содржината на образецот за водење на евиденција

Правилник за стандардите за био-разградливост кои треба да ги исполнуваат кесите за носење на стоки, начинот на пуштање на пазар на биоразградливи кеси од страна на трговците, како и формата и содржината на образецот за водење на евиденција (Службен весник број 265, 30 ноември 2021г) Правилник

ГЛОБЕ програмата рестартирана со американска помош

Основците и средношколците преку испитувањa, набљудувања и мерења ќе учат за животната средина Скопје, 21 декември 2021 – Амбасадорката на САД Кејт Мари Брнз, придружувана од министерот за животна срединаНасер Нуредини, министерката за образование и наука Мила Царовска, градоначалникот на општина Ѓорче Петров Александар Стојкоски и директорката на организацијата Еко-свест Ана Чоловиќ Лешоска, денес го… Прочитај повеќе »