Yearly Archives: 2019

Видливи резултатите од активностит за намалување на загадувањето на воздухот

Податоци за резултатите од преземените активности за намалување на аерозагадувањето како резултат на реализација на Планот за чист воздух на Владата на РСМ и на Министерството за животна средина и просторно планирање/прес конференција на заминик министерот за животна средина Јани Макрадули. „Факт е дека оваа година има значително намалување на бројот на денови со надминати… Прочитај повеќе »

Затворена финасиската конструкција за изградба на пречистителна станица за отпадни води во Скопје

(20.12.2019 г.) Денеска, во министерството за финансии беа потпишани пет договори за проектот ”Изградба на пречистителна станица за отпадни води во Скопје”со што е затворена финансиската конструкција за реализација на изградбата на пречистителна станица за отпадни води (ПСОВ) за градот Скопје, како еден од најголемите еколошки проекти досега реализирани во Република Северна Македонија. Беше потпишан… Прочитај повеќе »

Најдобрите решенија за предизвиците во животната средина бараат партнерско работење

(19.12.2019г.) Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини оствари протоколарна средба со српската амбасадорка Душанка Дивјак Томиќ. На средбата министерот Нуредини изрази подготвеност за унапредување на билатералната соработка меѓу двете држави во областа на животната средина, нагласувајќи ја важноста на заедничкиот напредок на ова поле. „Со заедничко работење на проекти за управување со… Прочитај повеќе »