Yearly Archives: 2019

Прогласени пет нови природни реткости

Министерот за животна средина и просторно планирање донесе Решение за прогласување на 5 нови природни реткости: Киселичка пештера, Чинар – Охрид, Даб благун – с. Бели, Црна дудинка – Лесново и Карактеристичен геолошки профил – Звегор. Решенијата за прогласување природните реткости се објавени во Сл. весник Број 174 од 22 август 2019г. (https://bit.ly/2Mj12GB ) и… Прочитај повеќе »

Соопштение за објавен тендер за избор на технологија за HCH во кругот на ОХИС

Со цел да се реши долгогодишниот проблем со техничкиот HCH отпад (линдан и неговите изомери) депониран во кругот на фабриката ОХИС, Министерството за животна средина и просторно планирање преку својата проектна канцеларија за перзистентни органски загадувачи (POPs) е во процес на реализација на проектот „Отстранување на техничките и економските бариери за започнување на ремедијацијата на… Прочитај повеќе »

Прес-конференција на Владата на РСМ: 10 илјади семејства во Тетово, Битола, Кичево и Скопје ќе добијат по 1000 евра за набавка на клима инвертери

(09.10.2019г.) На заедничка прес-конференција, претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули ја презентираа еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни инвертер клима… Прочитај повеќе »