Yearly Archives: 2018

Осоговските Планини ќе се прогласат за заштитено подрачје

(24.12.2018г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули учествуваше на состанокот со сите клучни засегнати страни за дефинирање на предлог- граници и зони за формирање на заштитено подрачје Осоговски Планини. Истакнувајќи дека заштитените подрачја се приоритет на Министерството, не само во рамки на овогодинешната програма за зачувување на природата на Македонија,… Прочитај повеќе »

Макрадули оствари средба со својот колега од Р.Полска на COP 24

(13.12.2018г.) Во рамките на Светската конференција за климатски промени – СОР 24, заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули, оствари средба со помошникот државeн секретар во Министерството за животна средина на Република Полска, Славомир Мазурек. На средбата беше изразено обострано задоволство од добиената поддршка за министерската декларација “Оn forest for the climate”,… Прочитај повеќе »

Макрадули на глобалниот климатски самит во Полска

 (11.12.2018г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули зема учество и говореше на денешната сесија од Дијалогот Таланоа кој се одржува во рамки на 24-тата конференцијата на ОН за климатски промени (COP 24) што од 9-14 декември се одржува во Катовице, Полска. Во рамки на сесијата, заменик министерот Макрадули ја сподели… Прочитај повеќе »

Странски донатори ќе помогнат во реализација на Планот за чист воздух

Денеска во зградата на Владата на Република Македонија се одржа донаторска конференција со цел да се побара финансиска и техничка помош од меѓународните донатори во борбата против аерозагадувањето и спроведувањето на двегодишниот национален план со кој се очекува намалување на загадувањето за 50 проценти. Националните средства што се обезбедени од Буџетот не се доволни за… Прочитај повеќе »

„Климатските промени-реалност или илузија“

(07.12.2018г.) „Климатските промени-реалност или илузија“е темата на која денес претставниците на граѓанските здруженија разговараа со претставници на Министерството за животна средина и просторно планирање, Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) и Македонската академија на науки и уметности (МАНУ) кои работат на темата климатски промени. Настанот е организиран по повод одржувањето на глобалната Конференција за… Прочитај повеќе »

Основното училиште „Гоце Делчев“ во Долно Лисиче ќе се грее еколошки

(06.12.2018г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули го посети училиштето ОУ „Гоце Делчев“ во Долно Лисиче, каде што начинот на греење, наместо со нафта е заменет со био гориво (пелети). Во рамки на посетата, заменик министерот, заедно со градоначалникот на општина Аеродром , Златко Марин извршија увид на новиот котел… Прочитај повеќе »

БЕЛГРАД: Министерска конференција за иновативни решенија за намалување на загадувањето во Југоисточна и Јужна Европа

Денес заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули имаше воведно обраќање на министерска конференција: „Иновативни решенија за намалување на загадувањето во Југоисточна и Јужна Европа“, која се одржува во Белград. Конференцијата е во организација на Министерството за заштита на животната средина на Република Србија во партнество со Програмата за заштита на животната… Прочитај повеќе »

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ 04.12.2018 год.

Според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиентниот воздух, Ве информираме дека прагот на информирање за PM10 (надминување на вредноста од 100  mg/m3 во текот на два последователни денови) дефиниран во Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции во амбиентниот воздух и прагови… Прочитај повеќе »

ИНФОРМАЦИЈА ДО ЈАВНОСТА

Министерството за животна средина и просторно планирање е во процедура на набавка на телефонска централа, за што е склучен договор со Македонски Телеком АД Скопје. Ве информираме дека телефонската централакоја треба да се набави има вграден хард диск кој што служи за зачувување на потребните конфигурациски фајлови и системски пораки како на пр. дојдовни пораки,… Прочитај повеќе »

Заменик министерот за животна средина, Макрадули во живо на ФБ: Планот за чист воздух ќе се справи со загадувачите и ќе даде резултати

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули во живо, на социјалната мрежа фејсбук одговараше на прашања на граѓаните во однос на аерозагадувањето. Линк до видео на заменик министерот за животна средина и просторно планирање: https://youtu.be/zRvpc0fI7Ew Овој начин на комуницирање, покрај останатите средби, како што рече Макрадули ќе стане практика, со цел секое… Прочитај повеќе »