Yearly Archives: 2016

Информација до јавноста

Почитувани, Министерството за животна средина и просторно планирање и Програмата за развој на Обединетите Нации ја покануваат јавноста да учествува во електронското испитување на јавното мислење за климатските промени, кое се спроведува во рамките на проектот „Втор национален извештај за климатски промени“. Своето мислење треба да го искажете пополнувајќи го е- прашалник насловен „ Дали… Прочитај повеќе »

Дримската конференција : Одличен моментум за процесот на прекуграничната соработка за управување со басенот на река Дрим

На петтата годишнина од потпишувањето на Мeморандумот за заедничка визија на Дримскиот Басен и првата година од отпочнувањето на ГЕФ Дримскиот Проект, повеќе од 120 претставници се собраа во Приштина како индикатор на силен моментум за дримскиот процес во оваа година. Операционализацијата на ГЕФ Дримскиот проект и имплементацијата која во наредните 4 години тежи 5.5… Прочитај повеќе »

Започнат Твининг проектот за јакнење на административните капацитети за спроведување на Рамковната директива за отпад и директивите за посебните текови на отпад

(14.12.2016г.) Денеска во просториите на ЕУ Инфо Центарот во Скопје беше означено започнувањето на Твининг проектот за јакнење на административните капацитети за спроведување на Рамковната директива за отпад и директивите за посебните текови на отпад. На настанот локални и странски експерти одржаа презентации на тема управување со отпадот во нашата држава. – Во областа на… Прочитај повеќе »

Информација за оддржување на јавна расправа

Информација за одржување на Јавна расправа по Студија за оцена на влијание врз животната средина за проектот: Изградба на пречистителна станица за отпадни води во градот Битола Министерството за животна средина и просторно планирање ја известува заинтересираната јавност дека инвеститорот, Министерство за животна средина и просторно планирање со седиште на Бул. Гоце Делчев 18 во… Прочитај повеќе »

ИНФОРМАЦИЈА ДО МЕДИУМИ 13.12.2016

Почитувани, Ве известуваме дека на 14.12.2016г. (среда) министерот за животна средина и просторно планирање Башким Амети ќе се обрати на започнувањето на Твининг проектот за јакнење на административните капацитети за спроведување на Рамковната директива за отпад и директивите за посебните текови на отпад кој ќе се одржи во просториите на ЕУ Инфо Центарот во Скопје со… Прочитај повеќе »

Средношколци од Македонија, Италија, Полска, Турција, Шведска и Португалија заедно ќе учат да ја чуваат животната средина

Средношколци од Македонија, Италија, Полска, Турција , Шведска и Португалија заедно ќе учат да ја чуваат животната средина Секторот за комуникација со јавност на МЖСПП беше домаќин на професори во средни училишта од пет европски држави – Италија, Полска, Турција , Шведска и Португалија.  Посетата на професорите се должи на соработката со Средното eкономско-правно училиште… Прочитај повеќе »

Се продлабочува француско-македонската соработка за „Натура 2000“

(28.11.2016) Во рамките на воспоставената билатерална соработка меѓу француското и македонското министерство одговорно за животната средина, Министерството за животна средина и просторно планирање на Република Македонија во соработка со Секретаријатот за европски прашања, Француската амбасада и Францускиот институт во Скопје, организираше работилница на тема “Размена на искуства помеѓу Франција и Македонија за Натура 2000 и … Прочитај повеќе »

Амети: Македонски шуми да го следат растот на дрвцата

(30.11.2016г.) Денеска, министерот за животна средина и просторно планирање, Башким Амети во придружба на градоначалникот Фатмир Дехари , се вклучи во  акцијата “Ден на дрвото – Засади ја својата иднина со засадување на повеќе зимзелени дрва во кругот на двете средни училиштата „Мирко Милески“ и „Дрита“ во Кичево. -Во рамките на акцијата Денот на дрвото… Прочитај повеќе »

ЈАВЕН ОГЛАС

Повик до Невладините организации во Република Македонија за избор на претставници како членови во Секторската работна група и ИПА Секторскиот мониторинг комитет за секторот животна средина и климатски акции Почитувани Невладини организации, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) во рамките на спроведување на Инструментот за претпристапна помош (ИПА), ја подготви Секторската повеќегодишна програма… Прочитај повеќе »