Yearly Archives: 2015

Резултатите од Европската недела на движење во Македонија препознати во Брисел

(24.03.2015)Претставникот на Министерството за животна средина и просторно планирање и претставникот на Градот Скопје во последниве два дена престојуваат во Брисел на прогласувањето на градот победник на Европската недела на движење 2014. За најуспешен, на синоќешната свеченост, беше прогласен шведскиот град Остерсунд. Активностите на Министерството за животна средина и просторно планирање во рамките на одбележувањето… Прочитај повеќе »

ИЗАИРИ – Зашитата на заедничките природни ресурси е можна само со заеднички и координирани прекугранични активности

(22.03.2015г.) По повод 22 март – Светски ден на водите, граѓанската асоцијација 4х4х4 Балкански мостови од Македонија ја спроведе акцијата за прекугранично чистење на речното корито на реката Лепенец, кон која од македонска страна се приклучија министерот за животна средина и просторно планирање, Нурхан Изаири, а од косовската, заменик министерот за животна средина Ферат Шала… Прочитај повеќе »

Подводно чистење на езерото Матка

(22.03.2015г.) ТЕМЕЛКОВСКИ: Ако не се гледа, не значи дека не е таму Да се извади отпадот фрлен од несовесните граѓани од под површината на речните води и да се покаже дека ако не се гледа не значи дека и не постои беше идејата на денешната акција за подводно чистење на езерото Матка од спелеонуркачкиот клуб… Прочитај повеќе »