Yearly Archives: 2015

Владата донесе заклучоци и препораки во врска со аерозагадувањето

Владата на Република Македонија денеска (недела, 27 декември 2015 година) на вонредна седница расправаше во врска со зголеменото ниво на загаденост на воздухот, при што донесе повеќе заклучоци и препораки. Владата усвои заклучок со кој се препорачува на сите правни субјекти (работодавци) во Градот Скопје и Општината Тетово (каде беше констатирано дека во десет последователни… Прочитај повеќе »

ПРЕПОРАКИ

Во случај на надминување на концентрација на ПМ10 честички од 50 μg/m³ во пет последователни дена Министерството за животна средина и просторно планирање ПРЕПОРАЧУВА:

КРАТКОРОЧНИ МЕРКИ

Во случај на надминување на концентрација на ПМ10 честички од 100 μg/m³ во десет последователни дена Министерството за животна средина и просторно планирање ПРЕПОРАЧУВА, покрај почитување на препораките, релевантните институции во координација со локалните самоуправи да превземат активности за спроведување и на КРАТКОРОЧНИТЕ МЕРКИ:

Јавен повик за изразување на интерес за учество во реализација на проекти

Во рамки на проектната соработка со Кралството Норвешка, Министерството за животна средина и просторно планирање реализира два проекти со наслов: -          „Градење на капацитети за поддршка на имплементације ЕУ ЕТС во Република Македонија“ и -          „Интегрирана контрола и превенција од загадување“ Проектите овозможуваат директна поддршка на процесот на пристапување во ЕУ, а согласно Националната програма… Прочитај повеќе »

Пуштен во употреба водоводниот систем во Липково

(30.12.2015г.)Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири,денеска заедно со градоначалникот на општина Липково, Садула Дураку,министерот за економија Беким Незири и министерот за локална самоуправа Лирим Шабани свечено ги пуштија во употреба крак 1 и крак 3 од водоводниот систем во Липково. Вкупната должина на крак 1 и крак 3 од водоводниот систем изнесува… Прочитај повеќе »

Привршува изградбата на пречистителна станица за отпадни води во Глумово-Шишево во општина Сарај

(28.12.2015) Денеска, министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири заедно со градоначалникот на општина Сарај, Беким Мурати направија увид во реализацијата на проектот за изградба на пречистителна станица за отпадни води во Глумово-Шишево во општина Сарај. При увидот е констатирано дека е проектот е во завршна фаза. Имено, физичките работи на објектите се… Прочитај повеќе »

Изјава на министерот Изаири на прес конференцијата за состојбите со загадување на воздухот:

Согласно постојната состојба со квалитетот на амбиенталниот воздух кој што во одредени делови на Република Македонија особено во Скопје и Тетово, е забележано повеќекратно надминување на граничните вредности на ПМ 10 честичките во период подолг од 10 дена, Министерството за животна средина и просторно планирање, во рамките на своите ингеренции, а во соработка со ресорните… Прочитај повеќе »

Ќе се гради пречистителна станица за отпадни води во Струмица

(24.12.2015г.) Министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири, градоначалникот на општина Струмица, Зоран Заев и директорот на ЈКП “Комуналец” – Струмица, Зоран Горгиев,денеска, во Скопје, го потпишаа договорот за спроведување на проектот „Изградба на пречистителна станица за отпадни води во општина Струмица”. Вкупната вредност на договорот за градба на овој инфраструктурен проект изнесува… Прочитај повеќе »

Македонија и Грција ќе соработуваат во заштитата на речните сливови

(18.12.2015г.) Денеска, во Атина беа одржани Третите експертски консултации помеѓу Република Македонија и Република Грција, во Специјалниот Секретаријат за води во рамките на Министерството за животна средина, енергетика и климатски промени. Македонската страна беше претставена од Министерството за животна средина и просторно планирање. За време на билатералната средба двете делегации повторно изразија волја за меѓусебна… Прочитај повеќе »

Зајакнување на соработката меѓу локалната и централната власт во справувањето со загадувањето на воздухот

Денеска во просториите на Министерството за животна средина и просторно планирање се одржа состанок на министерот Нурхан Изаири со градоначалниците на Град Скопје, Коце Трајановски и на Битола, Владимир Талевски, како и со претставниците на општините Тетово, Кавадарци и Кичево. Имајќи ја предвид комплексноста на проблемот со појавата на високи концентарции на PM10 честичките особено… Прочитај повеќе »