Конкурс за распределување на средства за финансирање и реализирање на програми, проекти и други активности од областа на животната средина за 2019 година

Врз основа на член 175 став (1) од Законот за животна средина („Службен весник на Република Македонија” бр. 53/05, 81/05, 24/07, 159/08, 83/09, 48/10, 124/10, 51/11, 123/12, 93/13, 187/13, 42/14, 44/15, 129/15, 192/15 И 39/16) и Програмата за инвестирање во животната средина за 2019 година („Службен весник на Република Македонија” бр. 05/2019), Министерството за животна… Прочитај повеќе »

Започна практичната имплементација на Планот за чист воздух

(13.02.2019г.) Денеска беше потпишан меморандум за соработка помеѓу студентскиот дом Кузман Јосифовски – Питу и АД БЕГ Скопје, со цел замена на системот за греење на студентскиот дом. Отсега, наместо да користи мазут за загревање на просториите, објектот ќе биде приклучен кон системот за централно греење на АД БЕГ Скопје. Ова е дел од активностите… Прочитај повеќе »

МЖСПП работи на забрзување на постапката за изградба на пречистителната станица во Скопје

(08.02.2019г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули оствари работна средба со советникот за економски прашања, Флоренс Добел, директорот на ЕГИС, Матие Лоусиер, директорот на проектот од Егис, Јаник Хемон и локалниот директор на проектот, Милослав Влахов. Тема на средбата беше забрзување на постапката за изградба на пречистителната станица за третирање… Прочитај повеќе »

Поставени 17 прочистувачи за воздух во детски градинки во општина Центар

(08.02.2019г.) Денеска, заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули и градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, ја посетија детската градинка Кочо Рацин, каде се инсталирани 17 висококвалитетни прочистувачи на воздухот. Истите се донација од Министерството за животна средина и просторно планирање, како дел од активностите од Планот за чист воздух на Владата… Прочитај повеќе »

ПЕТРОВСКА: Граѓаните имаат право на целосни информации што ќе значи санитарната депонија во Свети Николе

(07.02.2019г.) Денес во Свети Николе, државниот секретар за животна средина и просторно планирање Ана Петровска присуствуваше на 26-та Вонредна седница на Советот на општина Свети Николе. На Седницата, покрај членовите на Советот на општината присуствуваа и претставници од Министерството за животна средина и просторно планирање, претставници од месните заедници Мустафино, Ерџелија, Немањица и Мечкуевци како… Прочитај повеќе »

Привршуваат работите на водоснабдителниот систем за Горно Свиларе

(07.02.2019г) Денес, министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки и градоначалникот на општина Сарај, Блерим Беџети присуствуваа на промоцијата на проектот „Изградба на локален водоснабдителен систем и дистрибуција на секундарна мрежа во с. Горно Свиларе, општина Сарај“. Министерството за животна средина и просторно планирање, врз основа на Конкурсот за распределување на средства по… Прочитај повеќе »

Болницата во Струмица ќе се приклучи на гасоводната мрежа

Во посета на општина Струмица денеска престојуваше заменик министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули. По средбата со градоначалникот Коста Јаневски на која се разговараше за мерките со кои ќе се намали загадувањето на амбиенталниот воздух, во изјавата за медиумите пред мерната станица во кругот на болницата, беше најавено дека истата ќе се… Прочитај повеќе »

Средба на министерот Дураки со норвешкиот амбасадор Бјорнстад

(06.02.2019г.) Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки оствари работна средба со норвешкиот амбасадор Арне Санес Бјорнстад. На средбата се разговараше за досегашната успешна соработка меѓу двете држави на полето на заштита на животната средина и тоа пред се преку спроведување на два проекта: Зајакнување на капацитетите за олеснување на имплементацијата на Европската… Прочитај повеќе »

Постасвени 10 прочистувачи за воздух во гинеколошката болница „Мајка Тереза“ во Чаир

(05.02.2019г.) Денеска, во Специјалната болница по гинекологија и акушество „Мајка Тереза“ во Чаир беа промовиранидесетте прочистувачи за воздух кои веќе се поставени на котлите во објектот, а истите се донација од компанијата „Блу Ер“,специјализирана за производство на прочистувачи на воздух во резиденцијални и канцелариски простории. На настанот присуствуваа заменик министерот за животна средина и просторно… Прочитај повеќе »

Иницијативата Екватор го објави повикот за номинации за наградата Екватор за 2019 година

Наградaта Екватор 2019 ќе биде доделена на иницијативи на истакнати локални заедници кои ги унапредуваат решенијата за климатски промени и за одржлив развој базирани на природата. Овогодинешните победници ќе имаат иновативни, решенија базирани на природата за ублажување и / или прилагодување на климатските промени и одржлив развој на локално ниво. Ве молиме погледнете го официјалното… Прочитај повеќе »