Архива

Состанок на Управниот Одбор на Европската агенција за животна средина и промоција на Извештајот за состојбата и перспективата на животната средина во Европа – SOER 2020

Во период од 02.12-05.12.2019 година во Брисел, Белгија, се одржа работен состанок на Управниот Одбор на Европската агенција за животна средина, каде за прв пат со статус на набљудувач, учествуваше претставник од земјите од Западен Балкан, како земји соработнички со ЕЕА. На овој состанок,  Државниот Секретар,  Ана Петровска имаше улога на набљудувач во Управниот Одбор… Прочитај повеќе »

Одржан овогодинешниот Clean Air Forum во организација на Европската Комисија

Во период од 27.11-30.11.2019 година во Братислава, Словачка, се одржа Clean Air Forum, во организација на Европската Комисија од Брисел. Форумот за чист воздух, беше фокусиран на четири теми: амбиентален воздух и здравјето, амбиентален воздух и енергетика, амбиентален воздух и земјоделие, како и механизми за финансирање на активности за чист воздух. На овој форум беа… Прочитај повеќе »

Oдржана 24-тата ЕИОНЕТ работилница во Братислава

На ден 26.11.2019 година и 27.11.2019 година, во Братислава, Словачка, во организација на Европската агенција за животна средина (European Environment Agency – EEA), во рамките на ИПА програмата, се одржа 24-тата ЕИОНЕТ работилница. На оваа проблематика работи дипл. инж. Љупчо Гроздановски, Советник за калибрација на опремата од ДАМСКАВ, од Сектор Македонски информативен центар за животна… Прочитај повеќе »