Пуштен во употреба новиот филтер на печката за согорување медицински отпад на Дрисла

(25.04.2018г.) Денеска, на депонијата „Дрисла“, во употреба беше пуштен новиот филтер на печката за согорување медицински отпад (инсенератор) која не функционираше неколку месеци поради застарената технологија и неисполнување на потребните еколошки стандарди.

Новиот филтер, кој ќе се користи се до поставување на нова печка на локацијата, ги апсорбира ПМ10 честичките, јаглерод моноксидот и другите честички кои се ослободуваат при согорувањето. Поставувањето на филтерот е во согласност со препораките на Државниот инспекторат за животна средина.

Според изјавата на портпаролот на Министерството за животна средина и просторно планирање, Беса Татеши, Министерството ја поздравува оваа активност и е подготвено да даде поддршка на сите идни иницијативи кои се во насока на сопирање или ублажување на последиците врз животната средина предизвикани од сегашното управување со отпад и сите иницијативо што водат кон воспоставување на современ и одржлив систем.

Обраќања имаа и градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов и директорот на депонијата „Дрисла“, Горан Ангелов.