Соопштение за јавноста 14.11.2018 год.

Ве информираме дека утре, на 14.11.2018 г. (среда) државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска ќе се обрати на отварањето на 6-тата Годишна Дримска Конференција. На конференцијата ќе бидат преставени извештаите за работата на ГЕФ Дримскиот проект, нацртот на Прекуграничната дијагностичка анализа на Басенот, посебните изготвени извештаи за хидрологијата и… Прочитај повеќе »

ИЗВЕСТУВАЊЕ за изработка на измени и дополнувања на Законот за животната средина

1. Назив на Министерството: Министерството за животна средина и просторно планирање започна со изработка на измени и дополнувања на Законот за животната средина. 2. Проблем: Главен проблем при кој се пристапи кон измени и дополнување на Законот за животната средина е непостоење одредби во законот со кој се дефинира, идентификува и управување со контаминирано подрачје… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 09.11.2018

Почитувани, Ве информираме дека утре, на 10.11.2018г. (сабота) заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули, ќе одржи прес за новите измени на Законот за возила со кој се воведуваат еколошки налепници, субвенции за електрични и хибридни возила и нивното позитивно влијание врз еколошките стандарди. Почетокот на настанот е закажан во 12.30 часот… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 31.10.2018 год.

Ве известуваме дека државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска, утре, на 01.11.2018г. (четврток) ќе се обрати на отварањето на научната конфренција на тема „Загадувањето на градовите во Република Македонија: кои се решенијата?“. Конференцијата е во организација на Македонската академија на науките и уметностите и Истражувачкиот центар за животна средина… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 29.10.2018 год.

Ве информираме дека заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули, ќе присуствува на Првата глобална конференција на Светската здравствена организација за аерозагадување и здравје, која ќе се одржи во Женева, Швајцарија, во периодот од 30 октомври до 1 ноември 2018 година. Конференцијата е организирана во соработка со Програмата на Обединетите Нации за… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 26.10.2018 год.

Во Законот за квалитет на амбиентен воздух, дефинирани се типовите на плански документи за заштита и подобрување на квалитетот на воздухот. Согласно законот, со цел подобрување на квалитетот на воздухот, МЖСПП досега ги има подготвено следните национални стратешки документи во кои се дефинирани мерките за редукција на емисиите во воздухот: Национална програма за постепена редукција… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 16.10.2018 год.

Ве информираме дека утре, на 17 октомври 2018 година ќе се одржи воведна работилница на новиот проект за подготовка на Четвртиот Национален план и Третиот двогодишен извештај за климатски промени, кој се спроведува од Министерството за животна средина и просторно планирање и Програмата за развој на Обединетите нации. Работилницата ќе се одржи во Лоби барот… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 25.09.2018 год.

Ве информираме дека на 26 септември 2018 г. (среда) ќе се промовира завршувањето на градежните работи за регулација на Липковска Река. На настанот ќе присуствува министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, постојниот претставник на Програмата за развој на Обединетите Нации Луиза Винтон и градоначалникот на општина Липково Еркан Арифи. Настанот ќе започне… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 25.09.2018

Ве информираме дека на 26 септември 2018 г (среда), свечено ќе биде пуштена во употреба пречистителната станица за отпадни води во Гевгелија. На настанот ќе присуствуваат премиерот на Република Македонија Зоран Заев, амбасадорите на Швајцарија и на Грција, Н.Е. Сибил Сутера Техада и Н.Е. Димитрис Јанакакис, заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани… Прочитај повеќе »

Соопштение за јавноста 21.09.2018 год.

Ве информираме дека на 24.09.2018 година (понеделник), министерот за животна средина и просторно планирање  Садула Дураки,  ќе се обрати на воведениот настан за промоција напроектот за подобрување на управувањето со цврст отпад во Полошкиот регион. Настанот ќе се одржи во Конференциската сала на Општина Тетовосо почеток во 13 часот. Свое ораќање ќе имаат и министерот… Прочитај повеќе »